A Tavasz antológia
0/0 Pont
Lapozgató: Tavasz zsebkönyv tartalomjegyzék
0/0 Pont
Lapozgató: Petőfi két verse
0/0 Pont
A „Tavasz" antológia

"... és aztán adtunk ki egy egész könyvet, aminek neve volt Tavasz... és ha valaki olvasná azokat a furcsa verseket és novellákat, amik azokban vannak, hogy elmosolyodnék rajtuk, én pedig valahányszor azokat előveszem, mindig valami olyan könnyféle jelen meg a szemeimben: milyen boldogok voltunk akkor…” Jókai: Életemből 
Tarczyék 1845-ben kiadják a Tavasz című diákvers antológiát. Ebben Petőfi-verseket is olvashatunk. Bár Petőfi csak ahhoz járult hozzá, hogy álnéven jelenhessen meg néhány Pápán írt verse (ezek az álnevek: az ÁB és a Homonnai írói álnevek), de a Petőfire oly büszke pápaiak négy verset mégis Petőfi Sándor neve alatt jelentettek meg a kötetben. Ezek a következők voltak: Lehel, Ideál, Tolvaj huszár, illetve egy műfordítás: Elégia egy várromon (Mathisson). Petőfi tréfásan meg is rótta pápai barátait emiatt a Pesti Divatlap hasábjain: „Ha majd újra megjelenik a Tavasz, akkor abba a soproni katonáskodásom idején írt alexandrinusaimat1 is jelentessék meg, mert azok még halványabbak, mint a Pápán írt versek.” – ami jól mutatja, hogy Petőfi némileg kritikus volt saját fiatalkori verseivel szemben, de a pápaiak döntése is elfogadható, akik viszont érthetően büszkék voltak arra, hogy ezek a versek Pápán születtek. 
Ebben a kiadványban jelent meg az ifjú Jókay Móric Istenítélet című „beszélykéje” vagyis elbeszélése is. Később, már Jókai Mórként, ünnepelt magyar regényíróként ő is megbocsátó szeretettel és nosztalgiával vette kezébe e „furcsa verseket és novellákat” tartalmazó könyvet, mert az ifjúkori zsengék a diákévek régi boldogságát idézték fel számára. 
 
 
1  alexandrinus: tizenkét vagy tizenhárom szótagos, jambikus lejtésű, a hatodik szótag után sormetszetet tartalmazó időmértékes verssor.
 

Lapozz bele a Tavasz zsebkönyv tartalomjegyzékébe! Kattints!

Lapozz bele Petőfi két diákkori versébeKattints!
A foglalkozás befejeződött.

0