1. A KÉK BOLYGÓ
0/0 Pont
Vízmennyiség- arányok a Földön
0/0 Pont
A Föld vízkészlete
0/0 Pont
Űrhajmosás
0/0 Pont
2. VERSENY AZ IVÓVÍZÉRT
0/0 Pont
A csapból is ez folyik
0/0 Pont
3. VÍZHASZNÁLATI SZOKÁSOK
0/0 Pont
Hideg zuhany
0/0 Pont
Mekkora vízlábnyomod van?
0/0 Pont
Űrhajósok vagyunk. Utazunk az űrben, és közben kinézünk az űrhajó ablakán. Látunk egy kék színű bolygót. Vajon miért ilyen a színe? Melyik bolygóról van szó? 
 
 
Ha a Földön található összes vizet összegyűjtenénk egyetlen óriás cseppbe, akkor ez úgy aránylana a Földhöz, ahogy ezen az ábrán látjuk. Miféle vizekre gondolunk, amikor a bolygónkon található teljes vízkészletről beszélünk?Milyen ízű az a víz, amit mi szoktunk inni? A tengerek és óceánok vize milyen ízű?
 
Nézzük meg a képek alapján, hogy mennyi a teljes vízkészletből az édesvíz (tehát a nem sós víz minden formája)!
 
Ezt a középső vízcsepp mutatja az ábrán. Hol található ez az édesvízkészlet? Gyűjtsük össze!
Napok óta utazunk az űrhajóban, ideje hajat mosnunk. Tudjátok, hogy mos hajat egy űrhajós? Az űrhajósok élete nagyon különleges, a súlytalanság miatt minden másképp zajlik, mint itt a Földön, a hajmosás is. Az amerikai űrhajózási társaság, a NASA egyik űrhajósa megmutatja, hogy szokott hajat mosni. Nézzük meg a videót!

Mennyi vizet szoktunk használni hajmosáshoz? Becsüljük meg valahogy ennek a mértékét.
Hányszorosa lehet ez annak, amennyit az űrhajós használ? Hasonlítsuk össze!


80 literrel a Föld körül

Ismeritek Verne regényét, amelyben Phileas Fogg úgy dönt, hogy 80 nap alatt megkerüli a Földet? Képzeljétek, van két magyar hajós, akik 2011-ben elindultak, és két év alatt körbehajózták a Földet egy vitorláshajóval.
Expedíciójuk címe „80 literrel a Föld körül”, ugyanis 80 liternyi üzemanyaguk volt csak, hogy azokba a kikötőkbe behajózzanak, ahol előírás, hogy motorral kell bemenni. Egyébként csak a szél és a víz vitte őket, ezzel akarták felhívni a figyelmet a pazarló energiafelhasználásra.
Amikor hazaérkeztek, mindent sorban elmeséltek, hogy és mint történt. Olvassátok el, hogy mit írtak az expedícióról!
 „A hajós ember bölcsen kell sáfárkodjon erőforrásaival, mert lehetőségei jóval korlátozottabbak, mint a szárazföldi utazónak. Be kell osztania az ivóvizet, jól kell megválassza élelmét, és csak a legszükségesebb dolgokat szabad magával vinnie, hogy ne terhelje túl hajóját. Jó példa ez kis bolygónk erőforrásaira is, hiszen a Föld lakóinak is tudatosan kell viselkednie, hogy elegendő ivóvíz, termőföld, erőforrás álljon rendelkezésre mindenki számára az egészséges élethez. Ehhez képest jelenleg a Föld lakosságának hatalmas része nem fér hozzá biztonságos ivóvízhez, gyorsabban pusztul a termőtalaj, mint ahogy újratermelődik, és hulladékaink beborítják az egész Földet.
Indulásunk előtt felszereltük hajónkat: szélgenerátort, napelemet telepítettünk, hogy energiaellátásunkat megoldja. Jó érzés úgy használni az energiát, hogy a másik oldalt azonnal pótolja a természet. A víztisztító berendezésünknek köszönhetően palackos vízből csak vésztartaléknak viszünk magunkkal. De a kérdés az, hogy kapcsolódik a mi energiatakarékos utunk és vízfogyasztásunk a hazai léthez? Az természetes, hogy azokon a területeken, ahol nincs iható csapvíz, ott palackos ásványvíz forgalmazása elengedhetetlen. De Magyarországon?
Ha hazaérek, az lesz az első dolgom, hogy bocsánatot kérek gyermekeimtől, azért, amit még ők nem is sejtenek.” (Blaskovich Ákos) 
Kattintsatok IDE és olvassátok le, hányan vannak, akik jelenleg nem jutnak ivóvízhez! Hogyan változik az arányuk (nő, csökken)?

Felrajzolták térképre is, lejjebb görgetve nézzük meg ezen, hogy hol okoz gondot az ivóvízellátás. A pirossal jelölt területeken nem jutnak elegendő vízhez az emberek. Mely földrészek érintettek leginkább?
 
 
 
A táblázat mutatja, mi mindenhez használunk vizet a napi tevékenységeink során, és melyiknek mekkora a vízigénye.
Nézzük végig, hogy az adott tevékenységet hányszor végezzük egy nap, csoportonként állapodjunk meg egy számban, és ezt jegyezzük fel a csoport kitöltendő táblázatába!
A csoportok végül adják össze, hogy összesen mennyi vizet használnak el egy nap alatt.

Hasonlítsuk össze az egyes csoportok eredményeit!
 
Kinek lett több, kevesebb?
Melyik tételben mutatkozott a legnagyobb eltérés? 
Melyik területen lehetne a legtöbb vizet megtakarítani?
Egy magyar ember kb. 100 liter vizet fogyaszt naponta.
Hasonlítsuk össze Nyugat-Európa, Észak-Amerika és Afrika adataival az alábbi feladat segítségével:

számoljuk ki, hogy hány napig él meg egy közép-afrikai ember egy európai ember zuhanyzáshoz használt vizéből? 


 
 Egy főre jutó napi átlag vízfogyasztás:
• Magyarországon:
100 liter 
• Észak-Amerikában és Japánban:
350 liter
• Nyugat-Európában: 200 liter
• Szubszaharai országokban: 10–20 liter 
Számoljátok ki a saját vízlábnyomotokat*! 

Kattintsatok IDE! (Az oldal angol nyelvű) 
*"A vízlábnyom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi vizet használunk el fogyasztóként közvetlenül és közvetetten a fogyasztási cikkeinken keresztül összesen."forr.
A foglalkozás befejeződött.

0