Mit tudsz a kép alapján elmondani?
0/3 Pont
Mi történt?
0/0 Pont
Ki volt a fényképész?
0/0 Pont
Mit tudsz a kép alapján elmondani?

1 pont  Hol készült a fénykép?


Berlin
Leningrád
Budapest
Sztálingrád
Varsó
1 pont  Melyik évben készült?


 
1 pont  Melyik kép lehetne leginkább a párja?


A legismertebb verzió szerint Jegorov tizedes és Kantarija szakaszvezető 1945. május 2-án tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstag kupolájára, miközben Berlinben még dúltak a harcok, s ezt örökítette meg Jevgenyij Haldej fényképe. A szovjet katonák többször is kitették zászlajukat a Reichstag épületére, miután azt a németek többször lelőtték. Valószínű, hogy a fotózkodásra napokkal a szovjet bevonulás után került sor, amikor Haldej három katonával felmászott a romos Reichstagra. Egyiknek a kezébe egy óriási zászlót nyomott, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. Az óriás lobogót Haldej maga készítette vörös asztalterítőből. A lenti szovjet katona karjáról ki kellett retusálni a több karórát. Ezt később maga Haldej is elismerte, szakértők mégis úgy tartják, hogy az ismert képről nem csupán a plusz órát tüntették el, hanem valószínűleg több beállított felvételből retusálták össze.
A 44 gyermek című film így képzelte el a zászlókitúzés körülményeit.

Jevgenyij Haldej 1917-ben született a mai Ukrajna területén, zsidó családban, s 13 évesen kapta első fényképezőgépét. 1936-tól kezdve a TASZSZ szovjet hírügynökségnek dolgozott, 1941-től kezdve pedig frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget Belgrádon, Budapesten és Bécsen át Berlinig. A háború után nem nagyon foglalkoztatták, majd 1956-tól a Pravdánál dolgozott. 1997-ban halt meg.
 
 
 
 
 
 
 

Haldej Budapesten is készített a berlinihez hasonló propagandaképet. Szovjet vörös zászló lobog a pesti New York palota tetején. 
A foglalkozás befejeződött.

0