1. NÁLATOK LAKNAK-E ÁLLATOK?
0/0 Pont
Barkochba élőlényekkel
0/0 Pont
2. AZ OSZTÁLY HOBBIÁLLATAI, HÁZI KEDVENCEI
0/0 Pont
3. PINCÉTŐL A PADLÁSIG
0/0 Pont
6. MI A LEGNAGYOBB ÉS A LEGKISEBB ÉLŐLÉNY A HÁZBAN?
0/0 Pont
Hangolódjunk!
Hallgassátok meg Rigó Béla versét a Kaláka együttes feldolgozásában és írjátok le, milyen állatok fordulnak elő a szövegben! 

A képkártyáitok segítségével találjátok ki, melyik élőlényre gondolok! Zárjátok ki azokat, amelyekre nem jellemzőek az állítások! 

Hány arasz a cicád? 

Amikor még nem voltak pontos mérőeszközök, az emberek a testrészeikkel, meg tárgyakkal mértek meg mindent, s azokhoz viszonyítottak.

• Gyűjtsünk régi mértékegységeket hosszúságmérésre! Pl. hüvelyk, láb, arasz, öl, lépés…
• Mit jelentenek ezek az egységek? Nézzétek meg az ábrát! Próbálgassátok! Mutassatok egy arasznyi hosszúságot! Hogy mérünk hüvelykkel? Mekkora egy láb (egy lábnyom hosszúsága)? Kinek mekkora egy lépése, s mettől meddig kell mérni?


Páros munka:
 
Próbáljatok régi egységekkel mérni! Válasszatok ki egy házi kedvencet, aminek tudjátok a pontos hosszát! Ezt az adatot jelöljétek a mérőszalagon! Válasszatok ki egy testrészt, amivel ugyanez az adat kifejezhető, mérhető! Araszoljatok a nullától indulva a jelölt pontig! Pl. hány arasz a cicátok? Most a mérőszalagot a földre letéve, nézzétek meg, hány lábhossz? És hány hüvelyk?

Pókok, egerek és más társbérlőink

Kutassatok, keressetek szemmel látható - vagy nehezen látható - állatokat az iskola épületében!
Ha lehet, egy üres befőttesüveggel ejtsétek óvatosan fogságba a megtalált rovarokat, pókokat!
(Módszer: az üres üveget ráborítjuk a rovarra, pókra, alácsúsztatunk egy kemény kartonlapot, majd az üveget visszafordítjuk a talpára. Így sérülés nélkül megússzák a megfigyelést, s végül kint szabadon engedhetjük őket.)
Megfigyelést követően rajzoljátok le, s becsüljétek, majd mérjétek meg a hosszúságukat! Hogyan? Az üvegen kívül, az alátett kockás (négyzethálós) papíron jelölhetitek, mettől meddig ér, s ezt a szakaszt lemérhetitek könnyedén, hiszen pontosan 5 mm-enként vannak vonalak a rácsos papíron.

A becsült és mért adatokat hasonlítsátok össze! Melyik a legnagyobb megtalált, nemkívánatos állat? • Találjátok meg a legkisebb látható állatot! Mi ez? Van-e nála kisebb szerintetek a lakásban? Interneten is megnézhetitek! • Mit tudtok róluk? Nyomozzatok! Mivel táplálkoznak? Miért élnek bent, az épületben? Behúzódtak, mindig is itt vannak? Jellemezzétek őket!
1. Az eddigi tapasztalatok, adatok alapján válasszatok ki néhány élőlényt a nagyobbak és kisebbek közül (ember, állat, növény, gomba, parányi élőlények), legyen köztük a legnagyobb és a legkisebb is!

2. Állítsátok növekvő sorrendbe az adatok alapján a kiválasztott élőlényeket (ld. 1.2. melléklet kártyái és üres cédulák, melyre írhattok, rajzolhattok)!

 3. Egy kb. 4 m-es madzagot húzzatok ki a teremben valamelyik fal mentén, rögzítsétek a két végét! Ez lesz a számegyenesetek, az eleje jelzi a nullát. Csipesszel, növekvő sorrendben tegyétek fel rájuk a cédulákat, jelölve rajta az élőlény nevét és a mért hosszúságot! A látottak alapján válaszoljátok meg a kérdést! Mi a legkisebb és legnagyobb élőlény az iskolaépületben?

A foglalkozás befejeződött.

0