Életmód a két világháború között
0/0 Pont
Divat az 1920-as években 1.
0/0 Pont
Divat az 1920-as években 2.
0/0 Pont
A korszak hírességei
0/0 Pont
Megszólal a film
0/0 Pont
Zene és tánc az 1920-as években – charleston
0/0 Pont
Zene és tánc az 1920-as években – jazz
0/0 Pont
Louis Armstrong és a jazz
0/0 Pont
A 20-as évek amerikai művészete
0/0 Pont
Art déco
0/0 Pont
Tudomány a 20. század első felében
0/0 Pont
A világgazdasági válság - tőzsdekrach
0/0 Pont
A világgazdasági válság okai
0/0 Pont
A világgazdasági válság következményei 1.
0/0 Pont
A világgazdasági válság következményei 2.
0/0 Pont
New Deal
0/0 Pont
Állami beruházások a gazdaság helyreállítására
0/0 Pont

Életmód és társadalom a két világháború között
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1927-es Ford T-modell
1908 szeptemberétől 1927 októberéig gyártotta Henry Ford cége, a Ford Motor Company, ez idő alatt összesen 15 millió darabot adtak el belőle, az első népautó volt. 
Henry Ford fejlesztése saját sikerének áldozatává vált, azaz a gépkocsi olyannyira hétköznapi termék lett, hogy a luxusigények az egyszerű vásárlók körében is megjelentek. A húszas évek elején már ezt a változást jelezte a különböző színű T-modellek forgalomba kerülése. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A talált illegális alkohol megsemmisítése – valahol Amerikában, valamikor az 1920-as években
 
1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész Egyesült Államok területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. A törvényt Volstead-törvény néven is ismerik, Andrew Volstead republikánus politikus után. A tilalomnak voltak gazdasági okai is, ugyanis azok a munkások, akik szeszesitalokat fogyasztottak, kevésbé voltak munkaképesek, és nem tudtak annyi hasznot termelni, mint azok, akik nem ittak.

Női divat, 1927 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Jobbra: Kalapok az 1920-as években
A Cloche-kalap rendkívül divatos volt ebben az időszakban. Feltűnő változás a kalapok viseletében, hogy a húszas években nem mutattak homlokot a nők, a karimával szinte még a szemöldöküket is eltakarták.
Népszerű hajviseletek az 1920-as években
A legdivatosabb a  bubifrizura volt, azok a nők, akik nem vágatták rövidre a hajukat, gyakran alacsonyra tűzött kontyot viseltek, de az előre logó hajukat levágatták, így azt a divat szerint tudták formázni. 
Cipődivat egy 1928-as újságban
A húszas évek közepe táján az úgynevezett Mary Jane-cipőstílus egyre nagyobb népszerűségre tett szert. A fazon Richard F. Outcault karikaturista nevéhez fűződik, aki hősnőinek rajzolta a világhírű cipőt, később pedig el is nevezte Mary Jane-nek.

Az 1920-as évek divatja korabeli felvételeken
Vogue-címlap 1922-ből 
Az 1892-ben alapított magazin az új New York-i felső osztályt célozta meg. Férfi olvasói számára bemutatja a felső osztály szokásait, szabadidős tevékenységeit, társadalmi eseményeit, a helyeket, amelyeket látogatnak és a ruhákat, amelyben járnak. 1919-től már az Egyesült Királyságban, 1920-tól pedig már Franciaországban is megjelent. Ebben az időszakban kezdett el kifejezetten a nőkre koncentrálni. 
Jelenet a 2013-as A nagy Gatsby c. filmből
A film alapjául szolgáló regényt F. Scott Fitzgerald 1925-ben írta. A regény cselekménye 1922-ben játszódik, és rendkívül jól visszaadja a korszak hangulatát, életmódját. A filmet sok kritika érte a nem korhű jelmezei miatt. A ruhák sokszor túldíszítettek, és inkább az 1930-as évek divatját tükrözik, de a jelmezek legfontosabb célja a társadalmi különbségek érzékeltetése, ami a regényben is fontos szerepet kap. 

Harry Houdini híres hídugrása1907-ben  Rochesterben, amelyet mozgófilmen is rögzítettek
 
Az illuzionista 1926-ban halt meg. A hiedelem szerint a McGill Egyetem hallgatóinak tartott bemutatót, amikor kijelentette, hogy hasizmai olyan erősek, hogy bárki hasba ütheti, semmi baja nem lesz. Az egyik hallgató valóban megütötte és ettől robbant szét a vakbele. Valójában súlyos vakbélgyulladása volt, amit nem kezeltek időben. 
Coco Chanel 1928-ban
1921-ben a francia Riviérán töltött vakációja során találkozott Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel. Az ő segítségével alkották meg a híres Chanel N° 5 parfümöt, ami az első mesterségesen előállított parfüm. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Balra: jelenet Charlie Chaplin első egész estés fekete-fehér játékfilmjéből
A kölyök 1921-ben készült, szinte teljes egészében Chaplin készítette, a főszerep mellett ő rendezte, írta és vágta. 
 
 
 
 
Jobbra: jelenet az 1940-es A diktátor című filmből Chaplin főszereplésével
A film Chaplin első hangosfilmje, és az 1930-as és 1940-es évek fordulóján kibontakozó önkényuralmi rendszereket kritizálja. 

A dzsesszénekes (eredeti cím: The Jazz Singer)

A Warner Brothers 1927-es filmje mérföldkő a mozi történetében, ezzel veszi kezdetét a hangosfilm korszaka. A film főszereplője a kor egyik legismertebb énekese, Al Jolson. 
Az első mondat, ami elhangzik a film elején: „Még nem hallottatok semmit!” 
 
 
 
  
Walt Disney Fantázia című rajzfilmjében használták először a sztereó hangot 1940-ben.
Az 1939-es Elfújta a szél című film már teljesen színesre forgatott és színesen vetített hangos játékfilm.

Az 1920-as évek divatos tánca, a charleston
 
A charleston először 1903-ban jelent meg az Egyesült Államok déli államaiban a feketék népi táncaként. Elsősorban Charleston városában volt közkedvelt, innen származik a neve. Az 1920-as évekre rendkívül népszerű dzsessztánccá nőtte ki magát, már a hivatásos táncosok is táncolták.
Josephine Baker charlestont táncol
Az 1923-as Runnin' Wild Broadway-musicalben James P. Johnson „The Charleston" című dalával tovább népszerűsíti a charlestont. 

Az 1920-as évek dzsesszzenéje,
Louis Armstrong – trombita, Benny Goodman – klarinét, Duke Ellington
 
A dzsessz gyökerei a nyugat-afrikaiak kulturális és zenei kifejezésmódjában, az afro-amerikai zenei hagyományokban (például blues, ragtime), valamint az európai katonai zenekarok zenéjében találhatóak meg. A 20. század elején az afro-amerikai közösségekből indult ki, és az 1920-as évekre vált nemzetközileg is ismertté. Innentől kezdve fokozatosan vált meghatározó zenei stílussá a világban, amely jelentős hatással volt/van a többi zenei irányzatra is. A dzsessz ma is folyamatosan fejlődik, egyre újabb stílusok jelennek meg. (forrás: A Jazz műfaj
 
A King & Carter Jazzing Orchestra Houstonban, 1921 januárjában
 
A szesztilalom miatt a törvényes szalonok és kabarék bezártak, azonban helyettük tiltott italmérések százai nyíltak, ahol a vendégek ittak, a zenészek pedig szórakoztattak. Ezek a szórakozóhelyek, valamint a tánctermek egyre több zenészt igényeltek, és ennek folytán egyre többen tudtak megélni a zenélésből. Emiatt a profi zenészek száma jelentősen megemelkedett, és a dzsessz fokozatosan tánczenévé kezdett válni, ami már a szvinget vetíti előre. Az 1920-as éveket dzsesszkorszaknak (Jazz Age) is szokták nevezni, ebben az időszakban vált nemzetközileg is ismert műfajjá. (forrás: A Jazz műfaj)

Francia negyed New Orleansban az 1920-as években
 
A dzsessz fejlődése kezdetben a helyi stílusok kombinálásából állt. Ezek közül a legfontosabb a New Orleans (Louisiana állam) környéki volt, ahol először nevezték ezt a zenét jazznek – vagy eleinte jass-nek, a későbbiekben pedig, főként más városokban úgy utaltak a New Orleans-i zenére, mint dixieland jass. (forrás: Dzsessz

Louis Armstrong  amerikai dzsessztrombitás, énekes, zenekarvezető, a dzsessztörténet egyik legnagyobb és legismertebb alakja
Jazz – Legyen Ön is milliomos!-kvíz

Georgia O’Keeffe: Blue and Green Music, 1921, olajvászon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Marsden Hartley: Cemetery, New Mexico, 1924
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Balra: Arthur Dove: Moon, 1935, olajvászon
 
 Jobbra: John Marin: Mt. Chocorua No. 1, 1926

A Théâtre des Champs-Élysées kupolája Maurice Denis art déco-rózsájával
 
Az art déco az I. világháború előtt megszületett iparművészeti irányzat, melynek hatásai ugyanakkor az építészetben, festészetben, alkalmazott grafikákban, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoznak. Franciaországból indult el világhódító útjára az 1920-as években. Az 1930-as években legnagyobb hatása már az Amerikai Egyesült Államokban volt, de egész Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott. (forrás: Art déco)   
 
 
 
 
 
 
 
 
A Kubista Ház homlokzati terve, Raymond Duchamp-Christian Villon (1912)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Balra: Képeslap az 1925-ös párizsi világkiállításról 

Jobbra: A Lafayette áruház pavilonja az 1925-ös párizsi világkiállításon 

Wilhelm Conrad Röntgen, Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök
 
 A róla elnevezett röntgensugárzás felfedezője. 1901-ben elsőként kapta meg a fizikai Nobel-díjat.
Sir Alexander Fleming, skót bakteriológus és immunológus
 
Felfedezte az antibakteriális lizozim enzimet, valamint 1928-ban az első antibiotikumot, a penicillint. 1945-ben elnyerte az orvostudományi Nobel-díjat.
Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvos, biokémikus
 
A magyar, a szovjet és az amerikai tudományos akadémia tagja, és 1945–1947 között nemzetgyűlési képviselő volt.
Az 1930-as évek elején Szegeden izolálta a C-vitamint. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.

Az Amerikai Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát jelző Dow Jones Index [DJIA] 1929. október 14. és november 13. között 
 
Az 1929. október 24-én, a „fekete csütörtökön" kezdődő tőzsdei összeomlás október 29-én érte el mélypontját: a „fekete kedden" 16 millió részvény cserélt gazdát az árfolyamok 40 százalékos zuhanása mellett. A krízis hat napján a befektetők 50 milliárd dollárnyi veszteséget szenvedtek el. A betétesek – fizetésképtelenségtől tartva – megrohanták a bankokat is, amelyek ezért valóban fizetésképtelenek lettek, és tönkrementek.
 (Forrás: A fekete csütörtök újra lesújt? Mi történt 1929-ben?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Balra: Embertömeg a New York-i tőzsde előtt 1929-ben 
 
 Jobbra: A Brooklyn Eagle hírlap 1929. október 24-i címlapja
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az American Union Bank ügyfelei sorban állnak a bank előtt, hogy megszüntessék számlájukat
 
1929 és 1933 között az USA 25 ezer bankjából közel 11 ezer ment csődbe.

A gazdasági világválság 
A világgazdasági válság okai és folyamata 

A gazdasági világválság következményei az Egyesült Államokban és Európában
Balra: Egy 7 gyermekes kaliforniai családanya a válság után
 
 
 
 Jobbra: Munkanélküliek menete Torontóban
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Iskolai étkezési programban részt vevő gyermek 

Herbert Clark Hoover, az Egyesült Államok elnöke 1929–1933 között

A válság kirobbanása miatt sokan Herbert Hoover elnököt hibáztatták, ezért a nyomornegyedeket Hoover-városnak, az ingyenkonyhák ételeit pedig Hoover-pörköltnek nevezték.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Munkakereső férfi
A táblán olvasható felirat: 3 szakmám van, 3 nyelvet beszélek, 3 évig harcoltam, 3 gyerekem van. Nincs munkám 3 hónapja, de csak 1 munkát akarok.
 
 Jobbra: A munkások egymást licitálták alul, hogy alkalmazzák őket
 
 
 
 
 
A világgazdasági válság karikatúrákon
 

New Deal, Pálfy Gyula előadása 
Franklin Delano Roosevelt, az Egyesült Államok elnöke 1933–1945 között
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A New Deal legfontosabb elemei
 
A történészek a New Dealt két szakaszra, egy elsőre (1933–34) és egy másodikra (1935–39) osztják. Az első szakaszban a gazdaság talpra állítására, a másodikban a szociális intézkedésekre került sor. 
 
Jobbra: Ezt a „kék sast” tehették termékeikre a cégek, amelyek betartották a New Deal törvényeit.

Roosevelt aláírja a Tennessee Valley Authority létrehozását deklaráló dokumentumot
 
A TVA alapvető feladatai közé tartozott mind a vízi erőművek, árvízvédelemre, az egyéb erőművek vízellátására, illetve kisebb mértékben öntözésre használható víztározók építése, a megtermelt villamosenergiát elosztó hálózat kiépítése és üzemeltetése, a vízkivétel szabályozása, új mezőgazdasági eljárások kifejlesztése és elterjesztése, ezzel párhuzamosan bizonyos jóléti intézkedések (pl. lakhatási viszonyok javítása) meghozása az illetékességi területén. 
A TVA regionális hatáskörű szervezet, és a mai napig létezik. 
 
 
 
 
 
 
 
A Douglas-gát, mely az 1940-es években rekordidő alatt épült fel
 
Az egyik legnagyobb vállalkozás a Tennessee folyó völgyének rendezése volt, szabályozták a folyót és völgyét, számos duzzasztót és erőművet építettek. 
 
 
 
 
 
Balra: John Maynard Keynes brit matematikus és közgazdász
 
A tőle eredő gazdasági szemlélet a keynesianizmus, mely többek között fontosnak tartja az állam beavatkozását a gazdaságba. 
 
 
 Jobbra: Az egyes országok központi költségvetés kiadásai a GDP százalékában, 1926–1938 között
A foglalkozás befejeződött.

0