Cím
0/0 Pont
A szemtanúk visszaemlékezései
0/0 Pont
Zsidóellenes megnyilvánulások
0/0 Pont
A német megszállás, 1944. március 19.
0/0 Pont
A zsidó lakosság üldözése
0/0 Pont
Az auschwitzi haláltábor
0/0 Pont
13. A holokauszt

Budapesti magyar zsidó emberek  összegyűjtése 1944-ben


 
A foglalkozásban látható visszaemlékezések és az auschwitzi haláltábort bemutató videófilm a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány digitális oktatási platformján (IWitness) találhatók. Itt több ezer, köztük több mint száz magyar nyelvű életútinterjút gyűjtöttek össze, amelyek különleges történelmi forrást jelentenek a múlt kutatói számára. 
Kattints az emlékező nevére, hogy megnézd a videót!

Kármán György felidézi, nem zsidó osztálytársai milyen antiszemita bánásmódban részesítették szegedi gimnáziumi évei alatt, illetve elmondja, hogyan reagált egy tanára a diáktársak megjegyzéseire.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Virág Teréz arról beszél, amikor hétéves korában egy iskolatársa kirekesztő megnyilvánulást tanúsított irányában
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keller László 1942-43. évi emlékét idézi fel, amikor iskolai barátait azért érte inzultus, mert vele barátkoztak.
Kattints az emlékező nevére, hogy megnézd a videót!

Besnyő György 1944. március 19-én otthon volt Újpesten, ahonnan aznap bement Budapestre. Itt végignézte, ahogyan a németek beszállásolják magukat. Arról beszél, mennyire bíztak abban, hogy hamarosan véget ér a háború, és hogy milyen halálfélelemmel töltötte el őket a megszállás.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mike Terézia arra emlékezik vissza, amikor március 19-én a németek megszállták Magyarországot és másnap el kellett hagynia a várost, ahol tanult.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ferge Zsuzsa 1944. március 19-én, vasárnap, mint rendesen, a zsidó iskolába ment, de a megszállás hírére délelőtt hazaküldték a gyerekeket. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kattints az emlékező nevére, hogy megnézd a videót!

Kun Ágnes arról a gyerekkori emlékéről mesél, hogy 1944-ben a gettóba hurcoláskor, illetve a budapesti gettóban hogyan tudott végül együttmaradni édesanyjával, bár a nyilasok többször is el akarták szakítani őket egymástól.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Székely Éva arról beszél, hogyan élte túl a nyilasok razziáját 1944 telén, Budapesten. Egy fiatal magyar nyilas el akarta vinni, de apja gyors közbelépésének köszönhetően megmenekült. Évekkel a háború után újra találkozott ezzel a férfival, aki addigra az Államvédelmi Hatóság őrnagya lett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verő Gábor az ausztriai ebensee-i koncentrációs tábor utolsó napjait idézi fel, amikor egy ukrán kápó brutális bánásmódban részesítette bátyját, aki nem sokkal a felszabadítás előtt életét vesztette.
 
 
 
 
 
Kattints a szöveg elejére, hogy megnézd a videót!

Korabeli képek és mai felvételek az auschwitzi haláltáborról, ahová a magyar zsidó áldozatok többségét deportálták, és ahol a legtöbbjüket megölték.
A foglalkozás befejeződött.

0