1. CSIPSZTAN
0/0 Pont
Igazat mond-e a csipsz?
0/0 Pont
2. APRÓ BETŰS RÉSZEK
0/0 Pont
3. OLAJPÁLMA PÁLMAHÁZBAN?
0/0 Pont
Miért csak félig töltik meg a csipszeszacskót?
0/0 Pont
Egy kis "csipszológia"
Legyünk csipszológusok!
Tudjátok-e, hogy honnan származik, és mit jelent magyarul a csipsz szó? Olvassátok el a történetét! 

A csipsz története
Egyszer volt, hol nem volt, több mint 160 éve történt… hogy egy George Crum nevű szakács elszegődött egy amerikai étterembe. (Mikor is volt az? Számoljuk ki!) Nap nap után telt, az emberek nagyon szerették a főztjét, és egyre többen látogattak el emiatt az étterembe messze földről is. Egy napos nyári délutánon, augusztus 24-én, egy ismeretlen utazó érkezett a vendéglőbe. Öltözetén és szolgáin is látszott, hogy rendkívül tehetős ember, aki azonban roppant mogorva volt, semmi nem felelt meg neki. Bármit hoztak, mindenen elégedetlenkedett, rázta a fejét, drágaköves gyűrűje csak úgy villogott a fényben, ahogy ingatta a mutatóujját. A leves nem volt elég meleg, a só nem volt elég ízes, az ital először túl hideg, majd túl meleg volt, a hús rágós, a sült krumpli pedig nem volt elég vékony. Sürgött-forgott az egész konyha, hogy kedvében járjon, de semmi nem felelt meg neki, a krumplit is állandóan visszaküldte a konyhára, arra hivatkozva, hogy túl vastag és nem elég ropogós. Crumnak se kellett több, egyre vékonyabb szeleteket készített, végül a túl igényes vendég bosszantására annyira vékony krumplit sütött, hogy már átsütött rajta a napsugár, és a villát sem lehetett beleszúrni. Remegő lábakkal vitte ki szegény pincér, gondolta magában, hogy ezt már bizonyosan a fejéhez vágja majd a vendég, és fel is út, le is út, mehet innen Isten hírével máshova munkát keresni. Megfagyott a levegő, minden szem reá szegeződött, és olyan mély csönd volt, hogy még a légy zümmögését is hallani lehetett. De lássatok csodát, ahelyett, hogy az így felszolgált burgonyát is visszaküldte volna a méltóságos ember, jó étvággyal elfogyasztotta. Nagyon ízlett neki, és gazdagon megjutalmazta a vendéglőst. Több se kellett a többi vendégnek, ők is kértek egy adaggal, és hamarosan még az Óperenciás tengeren túl is híre ment, hogy itt micsoda mennyei sült burgonyát lehet kapni. Így indult el hódító útjára a burgonyacsipsz. 
A történetben szereplő sült krumplihoz hasonlót mi is készíthetünk, ha elég vékonyra szeleteljük a burgonyát, és nem teszünk rá mást, csak egy csipet sót.
Miért van az, hogy az otthon sütött krumpli, és amit ebben az étteremben felszolgáltak, nem olyan, mint ami manapság a csipszes zacskóban van?
Igaz-e vajon, hogy a „csipsz” csak egyszerű „sült krumpliból” van, ahogy a neve alapján gondoljuk?


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nézzük meg, hogy mi minden van ezekben a „bolti sült krumpliban”!
 
Sok élelmiszerről tudni véljük, miből is készül, pedig a csomagoláson található apró betűs rész sokszor mást árul el!
Mielőtt ellenőrzitek a következő feladatot, hasonlítsátok össze a három hústerméket a tényleges hústartalom és a bennük lévő – E-számmal jelzett – adalékanyagok száma szerint! Melyiknek a legnagyobb a hústartalma? Szerintetek miért írják ilyen apró betűvel?
Párosítsátok a kártyákat: keressétek meg néhány jól ismert élelmiszerünknek a leírását!
Találtatok-e olyat, amely meglepő volt, mert nem ezekre az összetevőkre számítottatok?MILKA ALPESI TEJCSOKOLÁDÉ Sertéshús 64%, Ivóvíz, Sertésszalonna, Sertésbőrke, Étkezési só, Sertésfehérje, Kukoricakeményítő, Fokhagyma, Stabilizátor (E451), Ízfokozó (E621), Fűszerek, Antioxidánsok (E316), Színezék (E120), Tartósítószer (E262), Étkezési savak (E296, E330), Tartósítószer (E250)
ZIMBO SERTÉSPÁRIZSI 150g SZELETELT Sertéshús (76%) Víz Keményítő Sertésfehérje Étkezési só Aromák Dextróz Emulgeálószerek (E451, E452) Zselésítőanyag (E407a) Antioxidáns (E316) Színezék (E120) Fűszerek Fűszerkivonatok Tartósítószer (E250)
RINGA KAPUVÁRI UZSONNASONKA Sertéshús (52%), Ivóvíz, Sertésszalonna, Sertésbőrke, Étkezési só, Szójafehérje, Emulgeálószer: difoszfát, Burgonyakeményítő, Sűrítőanyag: E412, Dextróz, Antioxidáns: E316, Ízfokozó: nátrium-glutamát, Fűszerek és fűszerkivonatok, Füstaroma, Színezék: kárminsav, Savanyúságot szabályozó anyagok: tejsav, citromsav, borsav, glükózszirup, vörösbor, Tartósítószer: nátrium-nitrit
PÖTTYÖS TÚRÓRUDI (NATÚR) Cukor, növényi olaj (31%, nagyrészt pálmaolaj), mogyoró (13%), kakaó és sovány tej
CARTO D'OR VANÍLIA PISZTÁCIA JÉGKRÉM Zsírszegény túró 40%, Kakaós étbevonómassza min. 35% (cukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmaolaj, zsírszegény kakaópor 11%, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), Cukor, Vaj, Módosított kukoricakeményítő, Savanyú tejsavópor-készítmény (túrósavópor, savanyúságot szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), Aroma, Tartósítószer: kálium-szorbát
TESCO TOASTKENYÉR 500g Sovány tej, Cukor, Glükózszirup, Víz, Növényi olajok (kókusz, napraforgó, pálma és shea változó arányban), Glükóz-fruktózszörp, Tejsavókészítmény, Pisztáciapaszta (1%), Kakaóvaj, Zsíros tejpor, Stabilizátorok (szentjánoskenyérliszt, guargumi, karragén), Emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, szójalecitin), Sovány tejpor vagy sovány sűrített tej, Aromák (tejszármazékkal és szezámmaggal), Spenótpor, Színezékek (klorofillok és klorofillinek, klorofillok és klorofillinek rézkomplexei, paprikakivonat), Sovány tejpor
NUTELLA Cukor, Kakaóvaj, Sovány tejpor, Kakaómassza, Tejsavópor, Tejzsír, Emulgeálószer (szójalecitin), Mogyorómassza, Aroma
KAISER BÉCSI VIRSLI Búzaliszt, Ivóvíz, Élesztő, Étkezési só, Növényi olajok (pálma, repce), Cukor, Kovászkészítmény [ivóvíz, búzaliszt, starterkultúra, élesztő, savanyúságot szabályozó anyagok (tejsav, ecetsav)], Búzamalátaliszt, Szójaliszt, Tejsavópor, Emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei, zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav-észterei, nátrium-sztearoil-2-laktilát), Tartósítószer (szorbinsav), Aroma, Lisztkezelő szer (aszkorbinsav)
Emlékeztek, melyik az az összetevő, amelyik az előbb felsorolt élelmiszerek többségében (a csipzsekben is) előfordul?

De mi a baj ezzel az összetevővel? Nézzünk meg egy filmet erről! (A videó angol nyelvű, a narráció szövege elérhető az ötlettár 37. oldalán)


Nézzük meg a csipsz csomagolását bemutató filmrészletet (18.00-20.14-ig)IDE kattintva!
Milyen gázzal töltik a csipszeszacskót? 
A nitrogénes töltést le is ellenőrizhetjük egy egyszerű kísérlettel.
Feladat: nitrogénpróba gyertyával
• Gyújtsunk meg egy gyertyát!
• Vágjuk le egy csipszes zacskó sarkát!
• Óvatosan préseljük ki belőle a gázt a láng felé, hogy ne fújjuk el a gyertyát vele!
• A láng ki fog aludni, mert nem jut oxigénhez, ami az égéshez nélkülözhetetlen.
A csipszes zacskó üres részében valójában nem levegő, hanem nitrogéngáz van, ami a levegőnek is természetes alkotórésze. A zacskó nitrogénes felfújásának éppen az a lényege, hogy a levegő másik alkotórésze, az oxigén ne legyen jelen. Ha nincs oxigén a zacskóban, a csipsz tovább megőrzi a minőségét, az ízét. Ha sikerül szárazon tartani, azaz nincs páratartalom, akkor megőrzi a ropogósságát is.
A foglalkozás befejeződött.

0